Popis
Ovocie malo v hrušovskej kuchyni široké využitie. Temer zo všetkých druhov ovocia sa varil lekvár, najviac sa využívali slivky. Varenie slivkového lekváru bolo ženskou robotou aj spoločenskou udalosťou. Po odkôstkovaní sa slivky rozvárali v kotli na riedku kašu. Varenie lekváru spočívalo vo vyparovaní vody z rozvarenej hmoty. Táto činnosť tak trvala veľa hodín.
Lekvár sa varieval v kotlíku zasadenom v zemi. Jama pre kotol sa vykopala na strmšej medzi. Kotol bol pevne vsadený do otvoru, pod ním muselo ostať dostatok miesta pre ohnisko. Ohnisko sa sprístupnilo vodorovne vedenou chodbičkou zospodu medze. Takáto piecka na kotol sa vykopala podľa potreby, po dovarení sa zas zasypala.
Fotografia z prvej polovice štyridsiatych rokov 20. storočia. Zobrazuje staršiu ženu pri miešaní lekváru.
Kotol v tomto prípade nie je zakopaný v zemi, ale len provizórne obmurovaný kameňom a tehlou, zrejme z dôvodu nevyhovujúceho terénu.
Autorom fotografie je Štefan Mikuška, ktorý ako farár pôsobil v Hrušove v rokoch 1939 – 1955.